Sven Löfquist |
Företaget är dominerande på mönsterritare för fotomasker som används vid bildskärmstillverkning och laserritare till halvledarindustrin.
Det är två ganska jämbördiga företag som nu ska gå samman. Båda startade i mitten av 80-talet och omsatte runt 600 miljoner kronor i fjol. Micronic har cirka 350 anställda och Mydata runt 290.
Vad det nya företaget ska heta eller om Mydata ska flytta in i Micronics väl tilltagna lokaler i Täby är ännu inte klart.
– Vi ska göra en due diligence där vi går igenom Mydata, sen får vi se vad som är bästa sättet att samordna verksamheterna. Man måste också vara försiktig så man inte slår sönder något som fungerar, säger Sven Löfquist.
Ser man till den geografiska täckningen är Mydata starka i Västeuropa och USA medan Micronic har lejonparten av sina kunder i Asien.
Kunderna är dock olika, så där finns inga synergier.
– Vi ser framför oss att teknikerna med kapsling och ytmontering närmar sig varandra. Man använder allt mer avancerade kapslar som innehåller små substrat.
Det är vid tillverkningen av dessa som Micronics teknik med direktritning kan användas för att tillverka ledarna.
– Det är en marknad vi håller på att bearbeta och där vi gjort studier. Vi har en teknik som passar oerhört väl in, säger Sven Löfquist .
För att positionera sig har Micronic nyligen löst upp det avtal man hade med steppertillverkaren ASML.
På ingenjörssida finns det däremot överlapp mellan Micronic och Mydata. Båda är tunga på med avancerad mekatronik. Båda företagen använder också printingteknik där Micronic utgår från en laser medan Mydata utvecklat en teknik som liknar bläckstråleskrivare men som trycker lodpasta.
När de första gemensamt utvecklade produkterna kan komma är för tidigt att säga.
– Det ligger långt fram i tiden men det är bra att ta avstamp i en lågkonjunktur.