JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svenskt mikroskop hjälper Nasa

Den amerikanska rymdstyrelsen Nasa har börjat använda Göteborgsbaserade Nanofactorys svepsondmikroskop. Tekniken ger möjlighet att både se och flytta atomer.
– Att just Nasa väljer Nanofactory känns lite extra roligt. Det är ett kvitto på att våra medarbetare, och Sverige, kan erbjuda högteknologi i absolut framkant. Överlag ser utvecklingen i företaget nu väldigt bra ut. Försäljningen har tagit fart och 2009 har alla förutsättningar att bli ett bra år för Nanofactory, säger företagets d Mikael von Dorrien i ett pressmeddelande.

Företagets mikroskop kan användas både för att se atomer och för att flytta dem. Med ett traditionellt elektronikmikroskop kan man bara se atomerna och med ett svepsondsmikroskop kan man flytta på atomerna.

Nanofactorys instrument är i princip ett svepsondsmikroskop som monteras inuti ett befintligt elektronmikroskops provhållare. Sonden kan flyttas i steg om 0,23 Ångström, vilket ger en upplösning mindre än atomdiametrar. Tekniken bygger på ett piezoelektriskt material som ändrar form när en spänning läggs på.

Förtaget startade som en avknoppning från Chalmers 1999 och på kundlistan finns förutom universitet och forskningsorganisationer även halvledartillverkare.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)