JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Med hjälp av en värmekamera går det mycket snabbt att kontrollera om en person har feber, vilket är en indikation på att personen kan ha influensa. Det är Danderydsbaserade Flir som tagit fram en speciell version av sin IR-kamera som nu används på flygplatser för att kontrollera om anländande resenärer är smittade av svininfluensan.
– Det handlar om att på ett mycket effektivt sätt skilja personer som är friska från personer som har feber och som därmed kan vara smittade. Utifrån detta får sedan sjukvården med sina analysmetoder ta reda på om det handlar om svininfluensa eller inte, säger Arne Almerfors som är vd på Fir Systems.

Kamerorna utvecklades med erfarenheter från SARS och fågelinfluensan och används nu både av företag och flygplatser i Asien. Symptomen för svinvirus är halsont, illamående, hosta och feber.

- Kameran kräver ingen aktiv bemanning utan larmar och gör personalen uppmärksam på om någon förbipasserande har en temperatur som överstiger en viss gräns. På kamerans display visas en bild på personens ansikte med temperaturer i olika färger och den högsta temperaturen anges med en decimals noggrannhet, säger Arne Almerfors.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)