JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Bättre videokodning efterlyses

Just som videoformatet H.264 slår igenom på bred front, drabbas medlemmarna av standardiseringskommitten MPEG av onda aningar. Det verkar inte som om tekniken kommer att kunna hänga med i ens den överblickbara framtiden. Nu börjar MPEG skissa på uppföljaren som bland annat ska klara 32 megapixlars upplösning.
MPEG har extrapolerat trenderna för videoanvändning och begrundat prestandan hos H.264. Och funnit att ekvationen inte går ihop. H.264 duger inte längre.

Redan idag klarar konsumentprodukter av HD-video. Samtidigt som signalen är för stor för att skicks ekonomiskt över mobilnät.

resolutionerVideoformat Orange är dvd. Gul och cyan är hdtv. Rött är 32 miljoner punkters Ultra-hd.
Vid horisonten ser MPEG ultra-HD-video med upplösningar på ända upp till 32 megapixlar.

Arbetsnamnet på den nya standarden är HVC, High-Performance Video Coding.

Den ska inte bara klara större upplösningar. Den ska dessutom vara bättre på dagens upplösningar. På mindre energi. Och utan att tumma på kvaliteten.

Men är det möjligt?

MPEG hoppas det, och utvärderar just nu hur det ska kunna gå till. Ett Call for Evidence har gått ut – alla uppmanas att komma in med förslag på algoritmer som klarar ribban. Intresseanmälan ska vara inlämnad den 1 juni. Den 22 juni ska bidragen vara inskickade.

I bidraget ingår att koda bestämda videoströmmar. Bland annat tio sekunder "Trafik" i 4096 x 2048 punkters upplösning i 30 bilder per sekund. Och tio sekunder "Roligt i parken" i 3840 x 2160 och 50 bilder per sekund. Den sistnämnda är hämtad ur SVT:s videoarkiv.

I juli kommer bidragen att utvärderas. Därefter hoppas MPEG vara mogen att börja ta fram konkreta förslag.
Standarden ska preliminärt omfatta format upp till Ultra-hd, 7680 x 4320. Andra önskemål är bland annat att den ska kunna spelas upp baklänges och snabbspolas med bild.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)