JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Det indiska försvaret och den indiska säkerhetstjänsten försöker nu stoppa den indiska telekomoperatören BSNL från att ge den kinesiska telekomleverantören Huawei hälften av vad som beskrivits som världens största kontrakt. Det öppnar för en ännu större del för Ericsson som tidigare förväntas få runt 50 procent av kontraktet som är värt 5 miljarder dollar, skriver den nystartade svenska nyhetstjänsten Market Action Point som citerar den indiska tidningen The Economic Times.
Det indiska försvaret och den indiska säkerhetstjänsten hävdar att Huawei är en säkerhetsrisk. Hotet togs upp med ledningen för BSNL på ett möte den 9 maj, enligt The Economic Times (länk).

Under mötet föreslog både BSNL och Indiens telemyndighet att Huawei kunde ges kontrakt i de delar av landet som inte gränsar mot Kina. Detta förslag tillbakavisades dock av militären och säkerhetstjänsten.

Enligt mötesanteckningarna, som tidningen säger sig ha tagit del av, ska säkerhetstjänstens representant ha sagt följande: ”Med hänsyn till säkerhetsläget i landet, kan även de södra regionerna med dess kust anses vara känsliga områden”.

Enligt anteckningarna bör inte kinesiska leverantörer tilldelas kontrakt i Indien eftersom dessa företag är kända för att ha nära relationer till den kinesiska staten och säkerhetstjänsten.

Enligt tidigare tidningsuppgifter ska Ericsson vara kortlistade för lägsta bud i norra och östra regionerna medan Huawei kortlistades i västra, östra och södra regionerna.

”BSNL har flera gånger tidigare försenats i utbyggnaden av sina mobilnät och har ett starkt behov att öka tempot för att kunna konkurrera på den stentuffa indiska marknaden. En rimlig tolkning av denna utveckling är att Ericsson får order att öka tempot i sin utrullning och även kunna få en större del av kakan. Om Huawei svartlistas är säkerligen både Alcatal-Lucent och Nokia Siemens Networks mer än glada att få komma in i diskussionerna igen”, skriver nystartade Market Action Point.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)