JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. IM och EIF blir ett i januari
Igår togs två viktiga steg på vägen mot en större och starkare svensk branschförening inom elektronik, då IM-föreningen och Elektronikindustriföreningen på var sitt möte gav klartecken för sammanslagning. Nu ser det ut som om Branschorganisationen Svensk Elektronik kommer igång i januari 2010.
Redan för två år sedan uttryckte både Elektronikindustriföreningen och IM-föreningen sina ambitioner och önskemål att gå samman (länk). Sedan dess har de båda organisationerna utökat sitt samarbete rejält, bland annat genom gemensamt lobbyarbete och gemensamt anordnade temadagar. Att samma person – Lena Norder – varit såväl vd i IM-föreningen som kanslichef för Elektronikindustriföreningen har förstås också förenklat det ömsesidiga närmandet.

– Att det har tagit så lång tid beror på att vi velat skynda långsamt och förankra beslutet ordentligt hos så många medlemmar som möjligt. Och det är inte så lätt att slå samman två föreningar, det krävs en hel del formalia, säger Lena Norder till Elektroniktidningen.

Nu är dock sammanslagningen snart ett faktum. Igår höll IM-föreningen, som främst organiserar distributörer i olika segment, sitt vårmöte och Elektronikindustriföreningen, som främst organiserar producerande företag, sitt årsmöte. På båda mötena togs beslut som lägger grunden för den gemensamma organisationen, som får namnet Branschorganisationen Svensk Elektronik. Enligt Lena Norder är det en naturlig utveckling.

– Kartan anpassar sig till verkligheten. Samarbete och partnerskap är idag mycket viktigare än skillnaderna mellan kund och leverantör. Och när jag pratar med potentiella nya medlemmar så händer det ofta att båda föreningarna skulle kunna passa lika bra för dem.

Den sammanslagna branschföreningen får preliminärt runt 250 deltagande företag, varav omkring 190 från Elektronikindustriföreningen och ett 60-tal från IM-föreningen. De av IM:s nära 100 medlemmar som sysslar med automation följer sannolikt inte med.

– Som det ser ut nu kommer automationssektionen att knoppas av och bilda en egen förening, Svensk Automation, berättar Lena Norder.

Ambitionen för Branschorganisationen Svensk elektronik är att synliggöra den industriella elektronikbranschen, tydliggöra dess betydelse, locka fler personer till branschen och givetvis öka konkurrenskraften. Därtill kommer förstås engagemanget för mässor att fortsätta, till en början i evenemanget SEE som går av stapeln på Stockholmsmässan i april 2010 (länk).

Den nya föreningen siktar på att hålla sitt första och konstituerande möte i januari 2010. Då ska förslag på stadgar, verksamhetsplan och budget klubbas, och därmed går även det formella startskottet. Till formen blir det en ideell förening med ett serviceaktiebolag, precis som IM är organiserat idag.

– Vi kommer att fortsätta ha ett antal sektioner, men nyordningen ger utrymme för mycket fler gränsöverskridande samarbeten. Kanske inom miljö för att hålla koll på EU-direktiv, kanske inom teknikutveckling, produktion eller affärsutveckling. Medlemmarnas önskemål styr, säger Lena Norder.

Hon berättar att samsynen varit stor under hela fusionsprocessen, och att knappt några negativa röster hörts.

– Tvärtom – de flesta har varit superentusiastiska. Jag upplever ett hjärtligt engagemang på alla möten – här finns verkligen en längtan och en vilja att göra något bra, säger Lena Norder.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)