JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Botten på konjunkturen är nådd, nu börjar tillväxten igen. Frågan är bara hur fort det vänder uppåt. Det var budskapet när ST Microelectronics, Europas största halvledarbolag, höll en analytikerkonferens i fredags.
De tidiga konjunkturindikatorerna, taiwaneiska foundryna TSMC och UMC, har redan visat positiv utveckling i ett par månader, och nu kommer även de stora halvledardrakarna. ST Microelectronics, världens femte och Europas största halvledarbolag, säger sig ha sett en vändning. För andra kvartalet tror bolaget att försäljningen kommer att öka med mellan 5 och 16 procent, till mellan 1,73 och 1,93 miljarder dollar jämfört med första kvartalets 1,66 miljarder.

– De tidiga tecknen på förbättring kan vi bekräfta, men först i slutet på kvartalet kan vi utvärdera hur stark förbättringen blir, sa vd Carlo Bozotti till de församlade analytikerna.

Uppgången är dock ojämnt fördelad. Asien rusar iväg, medan försäljningen i Europa, Japan och USA alltjämt är svag. Och företaget tror att halvledarmarknaden som helhet kommer att backa kring 25 procent i år jämfört med fjolåret.

Investeringar ligger man därför lågt med. Högst en halv miljard dollar ska investeras i år, och framöver ska investeringarna ligga mellan 5 och 7 procent av försäljningen.

En ljuspunkt för ST är framgångarna inom kretsar för underhållningssystem i bilar, en nisch värd 3,4 miljarder dollar i fjol där ST är marknadsledande och kan visa upp försäljningsökningar kring 13 procent. Typiska produkter är förstärkare, radiosändare och -mottagare, GPS-kretsar, navigationssystem och multimediakretsar, allt anpassat för den tuffa miljön i bilar.
MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)