LTE-näten, eller 4G som verkar vara den akronymen som såväl Teliasonera som Ericsson och Huawei föredrar för dagen, marknadsförs lite olika i de båda fallen. I Stockholm är det bredbandsfunktioner som främsta användningsområden. Sociala nätverk, multimedietidningar och strömning av HD-tv utlovas redan i pressmeddelandets första mening.
- Det nya 4G-nätet kommer att göra för bredband vad mobiltelefoni gjorde för röstsamtal, skriver Ericsson i pressmeddelandet.
Teliasonera anger också att de svenska kunderna är världens mest avancerade användare, som skäl till satsningen i Stockholm.
Hur väl de norska användarna står sig på världsrankingen framgår inte av något pressmeddelande. I stället är det LTE-nätets miljövänlighet som förs fram som främsta argument för Huaweis bygge i Oslo.
Enligt Ericsson kommer LTE-nätet i Stockholm att få högst datatakt av alla mobila bredbandsnät i världen. Företaget anger tio gånger högre än dagens mobila bredbansnät, utan att närmare specificera vad man jämför med. Enligt Huawei blir Oslonätet det snabbaste. Vem som har rätt återstår att se - det kan bli oavgjort.
Båda näten har börjat byggas och ska bli kommersiella nästa år. För både Huawei och Ericsson är det den första kommersiella LTE-installationen.
I Ericssons leverans ingår bland annat ett antal basstationer av typen RBS6000 och ett antal routrar från Redback modell Smartedge 1200. I avtalet ingår också gemensam utveckling av konsumenttjänster kring mobilt bredband.
Huawei specificerar inte specifikt vad som ingår i dess nät, men säger att leveransen gäller ett nyckelfärdigt LTE-nät inklusive basstationer, kärnnät och driftstödssystem.