JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. ST störst på mikromekaniska accelerometar
Mikromekaniska accelerometrar har gått från att vara något som utlöste krockkudden i bilen till att sitta i allt fler mobiltelefoner och spelkonsoller. Förändringen har gynnat ST Microelectronics som seglat upp som ny etta.
– Den snabba tillväxten gör att accelerometrar kommer att vara den största mikromekaniska produkter år 2013, då passerar den tryckhuvuden till bläckstråleskrivare och spegelmatriser (DLP), säger Jérémie Bouchaud på analyshuset Isuppli i ett pressmeddelande.

Den globala marknaden för mikromekaniska accelerometar var värd 948 miljoner dollar i fjol, men kommer att växa till 1,7 miljarder dollar år 2013.

– En viktig katalysator för den ökande försäljningen är prissättningen. Accelerometrar bröt igenom den magiska endollarsvallen 2008 vilket gör dem attraktiva i ett stort antal produkter. Och priset kommer att fortsätta sjunka de kommande åren vilket ytterligare ökar deras attraktionskraft till att inte bara omfatta avancerade mobiler utan även enklare modeller.

Bilkrisen har också medfört att marknaden för accelerometrar till krockkuddar sjunkit kraftigt. År 2006 svarade den för 78 procent av alla sålda accelerometrar men minskade till 40 procent i fjol. Istället är det mobiltelefoner och konsumentprodukter som tagit över – de svarade för 58 procent i fjol.

Förändringen har gynnat ST Microelectronics som satsat på just konsumentprodukter. ST:s försäljning av accelerometrar har åttafaldigats från 2007 till 2008 och landade på 220 miljoner dollar.

Företaget kvalade inte ens in bland de fem största år 2006. Listan toppades då av Freescale, Analog Devices, Bosch, VTI och Denso som nästan uteslutande levererade till fordonsindustrin.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)