JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Imorgon fredag samlas kanadensiska myndigheter och politiker till ett extrainkallat möte för att diskutera Ericssons åttamiljardersköp av Nortels avdelning för trådlös teknik. Mötet kan mycket väl avgöra huruvida affären kommer att gå igenom eller inte.
Ericsson köp av Nortels mobiltekniksida har blivit en politisk het potatis i Nortels hemland Kanada, där oppositionen i parlamentet vill stoppa affären. Imorgon ska parlamentets industrikommitté diskutera frågan med såväl lagstiftare som politiker, varefter industrikommittén ska lämna en rekommendation till Kanadas regering, berättar nyhetsbyrån Reuters. Kommittén kan inte häva köpet, men kan mycket väl uppmana regeringen i den riktningen.

Det var i slutet av juli som Ericsson, något överraskande, bjöd 1,13 miljarder dollar, nära 8 miljarder kronor, för de delar av konkursade Nortel som sysslar med mobilteknik, främst CDMA och LTE. Man bjöd därmed över konkurrenterna, däribland Nokia-Siemens, och budet accepterades av Nortel.

Den 29:e juli godkändes dessutom köpet av domstolar i såväl Kanada som USA. Men de besluten kan överklagas under 21 dagar.

Det kanadensiska mobilföretaget RIM, Research in Motion, som gör de populära Blackberrymobilerna, hör till de som agerar för att stoppa affären. Argumentet är att teknik utvecklad i Kanada ska stanna i Kanada, och RIM har fått gehör hos flera politiker, i synnerhet hos det liberala oppositionspartiet.

Vid morgondagens möte ska representanter för såväl Nortel som Ericsson och RIM höras.

Kanadas industriminister Tony Clement säger till Reuters via en talesperson att han följer ärendet noga, men att han inte tänker kommentera affären eller vidta några åtgärder förrän överklagandeperioden från domstolarna gått ut.

Kanadas konservativa regering lider av dåliga opinionssiffror och kan enligt medieuppgifter komma att utlysa nyval i höst. Då kan Ericsson-Nortelaffären oavsett utgång mycket väl bli ett slagträ i den politiska debatten.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)