JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Omstuvning hos ST-Ericsson
Under sommaren har ST-Ericsson gjort flera förändringar i ledningen. Bland annat har vice vd, gamla Plattformsbolagets chef Robert Puskaric, återgått till Ericsson och Tommi Uhari har fått en specialsydd roll som rådgivare åt vd Alain Dutheil.
Det var en ganska dyster finansiell rapport som mobilkretsjätten ST-Ericsson delgav omvärlden efter andra kvartalet. Visserligen ökade försäljningen till 666 miljoner dollar, upp 18 procent jämfört med kvartalet innan, men förlusten blev hela 213 miljoner dollar varav 165 miljoner dollar var förlust från själva verksamheten och resten var avskrivningar och omstruktureringskostnader.

Företaget hade 326 miljoner dollar i kassan vid kvartalets utgång. Spekulationer förekommer i medierna huruvida bolaget behöver kapitaltillskott från ägarna, Ericsson och ST Microelectronics.

Vd Alain Dutheil är dock optimistisk, och säger att besparingsprogrammen fortlöper enligt plan och att försäljningsökningen var större än förväntat. I synnerhet har efterfrågan i Kina, främst på TD-SCDMA-produkter, ökat starkt.

En specifik del av omstruktureringen – den planerade stängningen av FoU-anläggninen i franska Caen med cirka 150 medarbetare – har dock stött på patrull. Här menar den lokala fackföreningen att stängningen inte är förenlig med franska statens satsningar på mikroelektronik, i synnerhet inte då staten är stor delägare i ST Microelectronics. Under en månad i somras strejkade 85 procent av de anställda vid anläggningen, och situationen i Caen kan mycket väl bli en politisk rysare för ST-Ericsson.

Samtidigt med kvartalsrapporten tillkännagav bolaget en ny organisation och ledningsstruktur. Framöver ska bolaget ha tre produktgrupper, stödda av en gemensam FoU-apparat. Gruppen för LTE och HSPA får en svensk chef, Magnus Hansson. De övriga två grupperna, för 3G-multimedieplattformar respektive 2G, Edge och TD-SCDMA, får franska chefer.

FoU-delen får också en fransk ledare, Philippe Berger. Tidigare FoU-chefen Jörgen Lantto blir teknisk direktör (CTO, chief technology officer) och får därtill titlarna strategichef och vice vd.

Tidigare vice vd Robert Puskaric, lämnar företaget och återgår till Ericsson. Enligt Dagens Industri har han fått ett specialuppdrag av Carl-Henric Svanberg och Hans Vestberg, Ericssons nuvarande respektive tillträdande koncernchef. Vad uppdraget går ut på är hemligt, säger Puskaric till Dagens Industri.

En annan av svenskarna i bolaget, Tommi Uhari, som tidigare var produktchef, får en ny roll som "senior advisor", rådgivare till vd Alain Dutheil.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)