JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. EU satsar 185 miljoner på LTE-uppföljare
Med början vid nyår kommer EU-kommissionen att investera 18 miljoner euro i nya forskningsprogram för stöd till nästa generation LTE, kallad LTE Advanced. Målet är datatakter uppemot 1 Gbit/s.
Än så länge är LTE, Long Term Evolution, bara på teststadiet, med de första kommersiella näten planerade till mitten av nästa år. Men planer finns redan på uppföljaren, kallad LTE Advanced, som ska ge datatakter upp till 1 Gbit/s, flera hundra gånger snabbare mobilt internet än dagens 3G.

EU-kommissionen har precis beslutat anslå 18 miljoner euro, motsvarande 185 miljoner kronor, i nya forskningsprogram för LTE Advanced. Hur forskningsprogrammen ska utformas är något kommissionen ska diskutera under september med ett antal projektkonsortier, däribland Artist4G. Tanken är att de nya forskningsprojekten ska komma igång i januari nästa år.

Kommissionen påpekar att det är gemensam europeisk forskning som ligger bakom segertåget för GSM och dess uppföljare, och menar att LTE och LTE Advanced har goda chanser att upprepa succén.

– Med LTE-teknik kommer Europas forskning och vetande att anslå tonen för utvecklingen av mobila tjänster och produkter jorden runt, precis som vi gjort under de gångna decennierna med GSM-standarden. LTE-teknik kommer att förvandla mobiltelefoner till kraftfulla mobila datorer. Miljoner nya användera kommer att få ultrasnabb tillgång till Internet från sina bärbara enheter, var de än är. Detta kommer att skapa fantastiska möjligheter till tillväxt för den digitala ekonomin, säger telekom- och mediekommissionären Viviane Reding i ett pressmeddelande.

EU-kommissionen tar till riktigt starka ord för att beskriva sina förhoppningar kring LTE och LTE Advanced. Inte nog med att världsmarknaden för LTE-utrustning väntas uppgå till 6 miljarder euro år 2013 – tekniken kommer också att "revolutionera Europas telekommarknad" tack vare ökad kapacitet och hastighet. Med mobilt bredband som klarar 1 Gbit/s tror kommissionen att tekniken kommer att användas för tjänster som mobil HD-tv och beställvideo.

Tack vare effektivare utnyttjande av spektrum, i synnerhet på de frekvenser som blir fria när övergången från analog till digital tv genomförts fullt ut, hoppas kommissionen också att LTE-näten kommer att behöva färre basstationer än GSM för motsvarande täckning, vilket minskar mobiltelefonins påverkan på geografi och stadsarkitektur och därtill sparar energi.

Förhoppningen är också att LTE ska minska den "digitala klyftan" mellan stad och landsbygd. Enligt kommissionen har var femte europé på landsbygden fortfarande inte möjlighet att ansluta sitt hem till bredband med DSL-teknik.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)