JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
tisdag 22 september 2020 VECKA 39
Det amerikanska halvledar- och konsumentelektronikföretaget Zoran har tagit över utvecklingsavdelningen från Sicon i Linköping som gick i konkurs i somras. Zoran och Sicon har samarbetat kring Sicons teknik för AD-omvandling sedan 2007.
I juni gick linköpingsbolaget Sicon i konkurs, efter ett misslyckat rekonstruktionsförsök. Men verksamheten upphörde inte – tvärtom. Amerikanska Zoran som varit kund och samarbetspartner sedan två år, har tagit över FoU-personalen och driver sedan ett par veckor ett designcenter i Sicons gamla lokaler.

– Jag är mycket glad över den här lösningen. Inte minst för att Zoran representerar konsumentelektronik, en nisch som Sverige har bra förutsättningar att bli mycket starkare i än vad vi är idag, säger Martin Olsson som är chef för designcentret.

Han är en av de drygt tio designingenjörer som följde med i övergången. Omkring fem personer från Sicons tidigare verksamhet följde inte med, däribland förre vd Jan-Erik Lennefalk. Inte heller finns någon av Sicons grundare – Rolf Sundblad, Staffan Gustavsson eller Staffan Ödmark – finns med hos Zoran.

Zoran, med huvudkontor i Kalifornien, gör halvledare för konsumentelektronik, som DVD-spelare, HDTV-mottagare, digitala kameror, multimediemobiltelefoner och settop-boxar. Företaget har drygt 1300 anställda varav 900 ingenjörer och omsatte ifjol omkring 440 miljoner dollar. Man har ingen egen produktion utan förlitar sig på foundries. Namnet Zoran kan för övrigt härledas hur det hebreiska ordet för kisel.

Zoran och Sicon har samarbetat sedan sommaren 2007, framför allt kring AD-omvandling för digital-tv-tillämpningar. När det avtalet skrevs uttryckte Zoran i en pressrelease att man var imponerad över prestanda och den låga strömförbrukningen hos Sicons produkter. Elektroniktidningen skrev om tekniken i mars 2008 (länk).

Från Sicon har Zoran köpt tillgångar och immaterialrätt till de produkter där företagen samarbetat tidigare. Av Sicons övriga tillgångar har en del andra kunder köpt en del produktionsunderlag, testutrustning och programvara.

– Allt det gamla är avslutat, säger Martin Olsson.

Sicon var ett av Sveriges äldsta halvledarkonstruerande företag, med en lång och bitvis brokig historia. Företaget har sedan starten på 1970-talet levt på sin kompetens inom analog och blandat analog-digital halvledarkonstruktion. Forskningsanläggningen Cern hörde länge till storkunderna.

1998 såldes bolaget till kanadensiska Leitch, ett företag inom bild-, ljud- och tv-signalsbehandling. Då blev verksamheten också mer inriktad på digitalteknik efter att tidigare varit snudd på helt analog. Sedermera svalnade dock Leitchs intresse och Sicon återuppstod 2002, först som designkonsult och därefter som fabrikslös halvledartillverkare. Ambitionen då var att exploatera den AD-omvandlarteknik som sedan blev central för företagets videoprodukter. Man rekryterade en del tunga personer till styrelsen, däribland Ericssons dåvarande vice vd Karl-Henrik Sundström.

Under denna tid utvecklade också Sicon en rad egna AD-omvandlare och tog fram ett patent på en arkitektur kallad Psar, anpassad för vanlig CMOS. Man tog också fram en processorfamilj som klarar både analog och digital video samtidigt.

När lågkonjunkturen kom slog den dock hårt mot företaget, som i mars i år påbörjade en rekonstruktion där man bytte affärsidé från att sälja kretsar till att sälja IP-block. Trots substantiellt intresse på marknaden så räckte dock inte kassaflödet för att klara utgifterna, så den 30 juni var konkursen ett faktum.

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)