JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
söndag 5 juli 2020 VECKA 27
Genom att använda flera antenner samtidigt, så kallad mimo-teknik, går det att ta vara på 60 GHz-bandet för kommunikation i Gbit-takt på begränsade ytor som tåg och flygplan. Chalmersforskaren Herbert Zirath har visat hur det går till.
Snabb överföring av okomprimerade högupplösta bilder är något som nätsurfare på tåg och flyg önskar sig liksom tv-studiopersonal och användare av medicinsk bildbehandling. Det licensfria 60 GHz-bandet har pekats ut som en möjlig frekvens för ändamålet, men hittills har försöken där enbart använt en sändare och en mottagare. Vilket inneburit att förbindelsen brutits så fort någon människa passerat antennloben.

Nu har Chalmersforskaren Herbert Zirath och hans kollegor, tillsammans med forskare vid tyska Fraunhofer Heinrich Hertz Institute i Berlin, byggt upp en demonstrator för bredbandsöverföring på 60 GHz-bandet som använder mimo-teknik, multiple-input multiple output, alltså flera sändare och mottagare. Forskarna har också lyckats komma runt tidigare krav på att antennerna står i linjer och eliminerat problem med skuggning, interferens och blockering.

Resultatet är utrustning som klarar robust trådlös överföring av HD-video i realtid. I teorin går det att på det licensfria 60 GHz-bandet nå datatakter på flera Gbit/s.

Det tyska institutet har främst bidragit med mimo-algoritmer och basbandselektronik, medan Chalmers bidragit med sina monolitiska mikrovågshalvledare för 60 GHz-bandet.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)