JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
lördag 11 juli 2020 VECKA 28
Världsmarknaden för rfid väntas i år öka med 5 procent, till 5,56 miljarder dollar, spår analyshuset Idtechex. Detta trots lågkonjunktur och trots att världens största rfid-projekt – de kinesiska ID-korten – avslutats redan i fjol.
Analytiker på Idtechex konstaterar att mängden rfid-beställningar ökat radikalt under året, och tror därför att marknaden i år kommer att öka med 5 procent till 5,56 miljarder dollar. Då ingår både taggar, läsare och annan infrastruktur.

Tappet på marknaden efter den stora kinesiska satsningen på nationella rfid-baserade identitetskort har, trots lågkonjunkturen, mer än kompenserats av stora satsningar i främst USA, Storbritannien, Kina och Japan. Bland annat ska Storbritannien införa rfid-baserade pass, en affär värd drygt en halv miljard dollar som gick till företagen IBM och CSC. Och den amerikanska armén ska märka samtliga sina transporter med rfid-taggar – 125 000 paket i veckan. Den ordern på 428 miljoner dollar gick till Unisys.

Flera mindre företag får också del av rfid-kakan. Idtechex nämner Transcore som ska bygga ett vägtullsystem i Florida för 63 miljoner dollar.

Företagets analytiker noterar också nya användningsområden för rfid i Asien, exempelvis rfid-märkta checkar i kinesiska banker, aktiva rfid-brickor på fiskebåtar för att undvika kollision och rfid-märkning av spelmarker på kasinon i Macao och på Filippinerna. I Japan har rfid slagit igenom för betalningar med mobiltelefoner.

Bland andra noterbara rfid-projekt världen runt kan nämnas rfid-baserade nationella ID-kort i Litauen, försök med rfid-baserade pass i Indien och införande av rfid-biljetter i tunnelbanan i Moskva.

Totalt hävdar Idtechex att man känner till 3 800 rfid-projekt i 110 länder världen runt.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)