JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Cancerrädsla från mobiler lever kvar
En amerikansk konsumentorganisation har publicerat en guide som visar strålningsnivåerna från över 1000 mobiltelefoner på USA-marknaden. Mobilorganisationen CTIA menar att rapporten är onödig då inga bevis finns för hälsorisker med mobiltelefoni.
Rapportens huvudförfattare, Olga Naidenko, säger till nyhetsbrevet Physorg.com att det alltjämt finns en oro för risken att strålning från mobiltelefoner kan orsaka cancer. Hon pekar på att färska studier visar en ökning av hjärntumörer bland människor som använt mobiler i mer än tio år. Enligt henne behövs mer forskning för att klarlägga sanningen, och tills dess är det rimligt att minimera den strålning man utsätter sig för.

Enligt amerikansk lag behöver mobiltillverkare inte ange någon information om strålningsmängderna, vare sig i sin marknadsföring eller i manualerna, vilket gör det svårt för konsumenterna att göra egna jämförelser.

Rapporten har fått kritik från mobiindustrins samarbetsbolag CTIA, som menar att den är onödig då det inte finns några vetenskapliga bevis för att vare sig mobiltelefoner eller andra trådlösa produkter utgör någon hälsofara. De hänvisar till att instanser som WHO, US Food and Drug Administration och American Cancer Society alla hävdar att mobiltelefonerande inte medför någon risk för hälsan.

Gruppen bakom rapporten säger dock att regeringar i exempelvis Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Finland avråder barn från att prata mycket i mobiler, och uppmanar kommunikationsmyndigheten FCC att höja kraven för mobiler som ska få säljas i USA.

Gruppen uppmanar också alla användare att minska sina stråldoser genom att använda headset, sms:a i stället för att ringa och om möjligt använda fast telefon i stället för mobil.

Samsung framträder som en vinnare i gruppens test, med fem av de sex minst strålande mobilerna. Motorola är förlorare, med fem av de tio mest högstrålande mobilerna. Hela listan finns här (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)