JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
onsdag 23 september 2020 VECKA 39
Branschorganisationen GSMA ställer sig nu bakom Ecall, ett europeiskt system där bilen automatiskt larmar när en olycka inträffat.
Det var för två veckor sedan som EU kommissionären Viviane Reding gick ut och hotade medlemsländerna med lagstiftning om de inte slutade bromsa införandet av Ecall (länk). Tanken med Ecall är att minska antalet dödade och allvarligt skadade i trafikolyckor genom att bilen på egen hand larmar om föraren är oförmögen att göra det.

Om alla bilar hade Ecall skulle insatstiden minska med 50 procent på landsbygden och 40 procent i tätbebyggda områden. Det skulle i sin tur leda till uppskattningsvis 2 500 färre döda per år och dessutom skulle antalet allvarligt skadade minska med 10 till 15 procent.

Nu sluter branschorganisationen GSMA upp bakom Viviane Reding genom att underteckna en avsiktsförklaring där organisationen lovar att dess medlemmar ska implementera Ecall över hela Europa.

Ecall ska i grundversionen vara gratis för användarna. Vid en olycka kopplar systemet automatiskt upp ett samtal till en larmcentral samtidigt som bland annat position, färdriktning och fordonets identitet skickas över.

Operatörer och fordonstillverkare har dock möjligheter att bygga på systemet med extra betaltjänster.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)