JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
torsdag 28 maj 2020 VECKA 22
Om efterfrågan i världsekonomin tar fart kan det snabbt bli brist på grundämnet tantal, som bland annat används i kondensatorer. Orsaken är att det australiska gruvföretaget Talison, som stått för en tredjedel av världsproduktionen, stoppat utvinningen, rapporterar det brittiska analyshuset Roskill.
Historiskt har Talison försett världen med en stor del av all tantal som används inom framförallt elektronik och rymdindustri. Kontrakten har varit mångåriga men i fjol försökte företaget höja priserna. När detta misslyckades stoppades helt sonika brytningen. Även andra leverantörer av råvaran har följt efter.

Eftersom efterfrågan på tantal har sjunkit med 40 procent i år har stoppet inte fått något genomslag i priset eftersom kunderna förbrukat det som funnits på lager. Dessutom har det öppnats nya gruvor i Centralafrika och det pågår också flera projekt runt om i världen med att starta nya gruvor. Dessa kan tidigast komma igång 2011 eller 2012. En annan faktor att ta hänsyn till är att USA kan komma att förbjuda import av tantal från det krigshärjade Centralafrika.

Det är därför mer eller mindre säkert att det kommer att uppstå brist på tantal med tillhörande prisökning om ekonomin snabbt tar fart. Marknaden kommer inte att stabiliseras förrän nya gruvor kommer igång eller om Talison återupptar driften, påpekar Roskill i den tionde upplagan av rapporten “The Economics of Tantalum”.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)