JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Mobiltelefoner som kör Intels x86-processor Atom. Sådana prototyper visar Intel upp på mässan IDF i Kalifornien. Skarpa exemplar ska finnas nästa år.
Intel visade en MID (mobile internet device, en fickdator) med pekgränssnitt meddelandehantering, webbsurfning, tillämpningsprogram och sist men inte minst telefoni.

Det här betyder att Intel skrider vidare i sin plan att lansera Atom som konkurrent till Arm som processor för smartmobiler – sammandrabbningen är en av de mest spännande händelserna i inbyggnadsindustrin just nu.

Atommobiler kommer att köra Intels egen Linuxversion Moblin, som blir den fjärde stora Linuxvarianten på mobilmarknaden vid sidan av Android, Maemo och WebOS (i Palm Pre).

Ur konsumentsynpunkt är programvarumarknaden för smartmobiler extemt splittrad jämfört med pc-branschen. De stora Linuxversionerna har normalt inkompatibla plattformar för tillämpningsprogram. Dessutom finns förstås de lika inkompatibla operativsystemen Iphone OS, Symbian, Blackberry OS, Windows CE och Brew.

Det är först den kommande versionen Moorestown av Atomplattformen som kommer ner till den energieffektitet som krävs för att realistiskt kunna  användas i en mobiltelefon. Enligt Intel drar Moorestown en femtiondel av viloeffekten hos dagens Menlow, en tredjedel av effekten vid visning av HD-video i 720p och trettiondel av energin vid ljuduppspelning. Både Menlow och Moorestown tillverkas i 45 nm.

Kretspaketet Moorestown saknar nordbrygga och integrerar istället grafik- och videoacceleration och minnesstyrkrets i processorn, som kallas Lincroft och tillverkas i 45 nm. Ljud, USB och gränssnitt till sekundärminne, GPS, 3G och wifi läggs i ett separat 65 nm-chip som kallas Langwell. PCI Express stöds inte alls, utan istället mobilbranchens skärmgränssnitt MIPI, och lågeffekts-DDR.

Dessutom är Moorestown uppstyckad så att funktioner som inte används kan stängas av, eller dras ner i frekvens.

Tidningen Hexus är ändå skeptisk i sin analys och tror att Atom kommer att kunna konkurrera med Arm i smartmobiler först i nästa generation Medfield som ska tillverkas i 32 nm och släpps 2011.

Samtidigt lanserade Intel sin egen Atom Application Store, analog med de programshoppar som finns till Google Android och Apple Iphone. De första Atommobilerna ska finnas på marknaden först 2010, så dagens Atom Application Store är till för de MID-datorer som finns på marknaden idag.
MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)