JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Halvledarna fortsätter återhämta sig
Marknaden för halvledare håller på att stabiliseras, mycket på grund av ökad pc-försäljning. Augustisiffrorna visar på starkare uppgång än förväntat, även om det alltjämt är långt kvar till fjolårets nivåer. Det visar statistik från tillverkarnas samarbetsorganisation SIA, Semiconductor Industry Association.
I augusti ökade SIAs rullande tremånadersvärde över den globala försäljningen med 5 procent, till 19,06 miljarder dollar, att jämföra med 18,15 miljarder dollar i juli. Enligt SIA var den ökningen aningen större än förväntat. Och trots att försäljningen ökat sex månader i rad var den i augusti alltjämt 16 procent lägre än i augusti i fjol.

Återhämtningen är tydlig i alla regioner. Men den är starkast i Nordamerika där försäljningen är närapå lika stor som i fjol, och svagast i Europa.

Under årets första åtta månader såldes totalt halvledare för 134 miljarder dollar, vilket är 21,3 procent under fjolårets siffra.

Att det säljs allt fler pc och mer konsumentelektronik är huvudorsaken till uppgången. Så kallade netbooks står numera för 17 procent av pc-försäljningen, och detta segment blir sålunda allt viktigare för halvledarbranschen. Men även energisparprogram och ökad efterfrågan på strömsnål hushållselektronik driver på försäljningen. Konsumentefterfrågan har ökat snabbare än efterfrågan från företag, konstaterar SIA.

– Likväl är det uppmuntrande att halvledarindustrin har svängt mot positivare siffror efter den brantaste nedgången på över ett decennium, kommenterar SIAs ordförande George Scalise.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)