JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. EDA-branschen väntar på uppgång
Sex kvartal i rad – så länge har EDA-industrin gått bakåt. Men trots den rekordlånga sviten är branschföreningens ordförande Wally Rhines inte orolig. Han menar att det är normalt för EDA att ligga efter halvledarbranschen i konjunkturcykeln, och att uppgången kan bli rejäl när den väl kommer.
Under årets andra kvartal såldes EDA-utrusting (electronic design automation, verktyg för datorstödd konstruktion) för 1,13 miljarder dollar, ner 15 procent jämfört med motsvarande kvartal i fjol och ned 5,6 procent jämfört med kvartalet innan. Det var sjätte kvartalet i rad som EDA-branschen visade sämre försäljning än motsvarande kvartal ett år tidigare enligt branschens samarbetsorganisation Edac, som fört statistik på området sedan 1997. Men dess ordförande Wally Rhines, tillika vd för Mentor Graphics, är inte orolig.

– Det är tämligen normalt att EDA ligger efter halvledarindustrin när uppgången kommer, och halvledarindustrin bottnade i mars, säger han till tidningen EE Times.

Historiskt har skillnaden varierat från ett till fyra kvartal. Men Rhines understryker att den här nedgången inte liknar någon tidigare i halvledarvärlden – tappet blev kraftigare och följdes av en brantare uppgång än normalt.

– Därför är det rimligt att tro att EDA också kommer att få uppleva en lika brant uppgång, säger han.

Resonemanget stöds också av att nedgången i EDA-branschen var minst i Nordamerika, där halvledaruppgången också startade först.

De breda produktområdena – verktyg för halvledarkonstruktion, för kretskort och för fysisk konstruktion och verifiering – gick alla bakåt med mellan 12 och 24 procent. De små ljuspunkter som trots allt finns är inom små nischer. Hårdvaruassisterad verifiering (emulatorer och prototypkort) ökade 6 procent, verktyg för signalintegritet ökade 8 procent och hjälpmedel för förbättrad upplösning (resolution enhancement) ökade 50 procent.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)