JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Nästa version av Flash, 10.1, ska jämna ut alla skillnader mellan pc- och smartmobiloperativsystem. Det lovar idag Adobe med uppbackning från bland annat Sony Ericsson, Google, Disney, Paramount, HTC, Qualcomm, Nokia, Motorola, QNX, med flera.
Adobe har haft ett ojämnt och begränsat stöd för sitt mediaformat Flash på smartmobiler. Smartmobilerna släpar efter skrivbords-Flash i versionsnummer, eller nöjer sig med den bantade versionen Flash Lite.

Men innan året slut ska Adobe släppa version 10.1 av Flash i betaversion för Windows Mobile 6.5 och Palm WebOS. År 2010 släpps därefter 10.1-versioner från Google Android 2.0 och Symbian Series 60.

10.1 är samma version av Flash som nu släpps för pc-Windows, Mac OS X och Linux. Det stöder bland annat multi-touch, accelerometrar och skärmrotation.

Konvergensen av pc- och mobil-Flash är ett resultat av det arbete som sker i Adobes projekt Open Screen Project där du hittar många stora namn i mobil- och mediavärlden med det gemensamma målet att få ett rikare stöd för Flash i mobilvärlden.

Flash på Android- Symbian- eller Windows mobiler är idag nedskalade på olika sätt, exempelvis kan de sakna grafikoperationer eller de senaste varianterna av videoformatet, eller sakna fullt stöd för programmerbarhet.

Den stora begränsningen för Flash på smartmobiler är dock att programmet tömmer batterierna. Också detta problem omfattas av Open Screen Project och Adobe hoppas få se bättre hårdvaruacceleration av dess animeringsteknik, även det till version 10.1.
Därför har Adobe ingått partnerskap med Nvidia och Qualcomm. Adobe säger sig också ha jobbat hårt för att öka prestanda och minska minneskraven.

Fullt stöd för Flash på mobiler ska kräva minst en Arm11-processor på 500 MHz, vilket de senaste smartmobilerna, som Palm Pre, HTC Touch Pro2 och Blackberry Bold2 uppyller.

Apple lyser dock hittills med sin frånvaro i denna församling. Än så länge är det okänt vilken version av Flash som företagets smartmobil Iphone kommer att stödja, eller ens om det blir någon överhuvudtaget. Apple har varit kritiskt mot att Flash kräver mycket energi och slöar ner processorn.

Annonseringen kommer under Adobes utvecklarkonferens Max, där företaget också berättade om nya versioner av sitt utvecklingsverktyg och ökad kompatibilitet med Iphone, Blackberry och Google Chrome.

Adobes långsiktiga mål är att Flash inte bara ska betraktas som en behållare för video, animeringar och användargränssnitt, utan kliva upp till att bli en fullfjädrad plattform för tillämpningsprogram i konkurrens med Java, Brew, Symbian, Windows, Silverlight och olika Linuxplattformar för mobiler. Adobes plattform kallas Air och släpptes i februari 2008 i en första version för Windows och OS X och i december 2008 för Linux.
MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)