JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericssonanställda vill inte lämna Telefonplan
Personalen på telekomföretaget Ericssons anläggningar söder om Stockholm är kritiska till bolagets planer på att samla all verksamhet i Kista.
I början av september avslöjade Dagens Industri att Ericsson planerade att koncentrera all verksamhet i Stockholmsområdet till Kista (länk). Beslutet berör cirka 2500 personer. En majoritet av dessa arbetar i idag på Telefonplan strax söder om Stockholm. Där finns Ericssons nordiska försäljningsbolag, viss iptv-verksamhet men också den så kallade Tellusanläggningen där Ericsson bedriver utveckling av fastnätsprodukter.

I Älvsjö finns produktutveckling och testverksamhet inom Networks samt viss serviceverksamhet. I Sundbyberg finns administration, bland annat löner och fakturahantering.

Det är framför allt förhoppningen om synergivinster som ligger bakom beslutet, inte lägre hyreskostnader, skrev Dagens Industri.

De fackliga företrädarna irriterar sig dock på att företaget talar om planerna som om flytten redan vore beslutad, fast det pågår förhandlingar, skriver Dagens Nyheter idag.

Unionens och Sveriges Ingenjörers fackklubbar på Ericsson gick i förra veckan ut med en enkät till de cirka 2 500 anställda som berörs av flyttplanerna. Efter bara två timmar hade det kommit in 1 600 svar.

Med enkätsvaren i ryggen och med hjälp av en arbetstagarkonsult hoppas facken kunna stärka sin argumentation.

– De enda skäl som har angivits är synergieffekter. Det blir inte billigare i Kista, snarare blir lokalerna dyrare, säger Åke Hjortsten till Dagens Nyheter.

Han är ordförande för Unionens samorganisation på Ericsson.

– Det är ologiskt av Ericsson att tvinga ihop enheterna i Stockholm fast vi dagligen samarbetar med Shanghai och San José och själva säljer utrustning för att kunna arbeta på det sättet.

Enligt planerna ska flytten från södra förorterna till Kista påbörjas vid årsskiftet och vara klar 2011–2012.

Huvudkontoret flyttades redan 2003 från Telefonplan till Kista.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)