JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. PUBLICERA EJ! Samsung lanserar eget mobil-OS
badaSamsung dumpar Symbian och Windows Mobile och lanserar sin egen smartmobilplattform Bada. Enligt rykten bygger det på Linux.
Den första Badamobilen ska stå på butikshyllan under första halvåret nästa år. Operativsystemet kommer att få sin egen programbutik kallad Samsung Application Store, tillgänglig i trettio länder.

I december kommer du som är utvecklare att börja kunna använda en utvecklingsmiljö kallad Bada Software Development Kit. Bada ger dig stora friheter – du kan skriva program som slår telefonnummer och fritt använder kontaktlistan och till och med modifiera dessa två funktioner. Också du som är operatör kommer att få särskilda verktyg för att skräddarsy Badamobiler.

Samsung kommer att ha utvecklingsdagar i Seoul, London och San Francisco i december i och januari. Här (länk) är operativsystemets egen hemsida.

Samsung ger inga tekniska detaljer om Bada. Men enligt tidigare rykten och läckor bygger Bada på Linux – Samsung har bland annat ansökt om typgodkännade för en ”Linuxbaserad pekmobil” kallad GT i8320 hos amerikanska FCC.

Tidningen Linuxdevices gissar att Bada är baserad på Linuxplattformen Limo, som Samsung tidigare deklarerat sin avsikt att använda.

En annan möjlighet är att det är en skräddarsydd Androidmobil – Samsung släppte i somras sin första smartmobil byggd på Android Linux. En tredje möjlighet är att Samsung tagit fram ett eget Linuxderivat, som Palm. Och en fjärde möjlighet – förstås – att Bada inte alls bygger på Linux.

Bada är koreanska för ”ocean” och Samsung stavar namnet med genomgående gemener, "bada".
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)