JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. EU fördröjer Oracles köp av Sun
EU-kommissionen menar att Oracles köp av Sun och dess svenska databasdotterbolag MySQL AB skulle kunna minska konkurrensen på databasområdet. Protesten gör att affären drar ut på tiden, eventuellt i flera år, och kan i slutänden stjälpa överenskommelsen.
I april lade databasjätten Oracle ett bud på datorföretaget Sun, värt 7,4 miljarder dollar, och amerikanska konkurrensmyndigheter gav sedermera affären sin välsignelse. Men nu ser EU ut att krångla till affären, skriver tidningen Wall Street Journal.

EU-kommissionen har i ett formellt uttalande sagt att köpet skulle påverka konkurrensläget för databaser i negativ riktning. Oracle är störst i världen på området, och Sun hör tlll uppstickarna efter köpet i fjol av den populära svenska öppenkodsdatabasen MySQL.

Oracle säger att EU-uttalandet "uppenbarar ett djupt missförstånd kring såväl databaskonkurrens som öppen källkod, där MySQL är ett typiskt exempel".

Den 19 januari ska EU-kommissionen ge sitt slutgiltiga svar. Om resultatet blir ett blockerande av affären kan Oracle överklaga i domstol, något som kan ta månader eller till och med år. I teorin kan Oracle även backa ur affären, till en kostnad av 260 miljoner dollar. Enligt bedömare är den utvecklingen dock inte sannolik, och Oracle säger självt i sitt uttalande att man är övertygat om att affären så småningom kommer att gå i lås.

EU-kommissionen har lagt hinder i vägen för tidigare affärer, trots att dessa fått klartecken från amerikanska myndigheter. Ett exempel är General Electrics försök att köpa Honeywell år 2000, som inte blev av efter att EU hävdat att den skulle minska konkurrensen inom små och medelstora jetmotorer.




MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)