JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. En miljon svenskar har mobilt bredband
Mobilt bredband är den överlägset snabbast ökande kommunikationsformen i Sverige. Sedan i fjol har antalet abonnemang ökat med 81 procent, och ligger nu strax över en miljon. Inte illa av en tjänst som introducerades så sent som 2006.
Det framgår av Post- och Telestyrelsens senaste statistik, som utges halvårsvis under titeln Svensk Telemarknad. Statistiken finns även på www.statistik.pts.se.

Ökningen av den mobila datatrafiken är ännu större – 147 procent jämfört med första halvåret 2008. Under första halvåret skyfflades 11,6 Tbyte data genom de mobila bredbandsförbindelserna.

Tillväxten inom mobilt bredband har skett på bekostnad av det fasta bredbandet, där tillväxten i princip är obefintlig. En viss ökning sker på bredband via fiber, men å andra sidan har antalet bredband via telefonnätet (xDSL) minskat sedan i fjol. Någon sådan minskning har tidigare inte skett. ISDN har i princip försvunnit som abonnemangsform, med bara något tusental abonnenter kvar, medan drygt 400 000 abonnemang alltjämt sker genom uppringning med modem (upp till 56 kbit/s).

Därtill kan följande noteras i statistiken:

• Antalet fasta telefonabonnemang fortsätter sjunka, och är idag nere i 5,2 miljoner. År 2000 fanns över 6 miljoner fasta abonnemang.

• Antalet mobilabonnemang fortsätter öka, och är nu uppe i 11,2 miljoner, alltså mer än dubbelt så många som antalet fasta abonnemang. Ökningen har fortsatt under året, trots konjunkturen. Av mobilabonnemangen är 7 miljoner för enbart GSM medan 4,2 miljoner är för 3G (däri ingår mobilt bredband). De rena GSM-abonnemangen har dock minskat sedan toppåret 2006, då de var uppe i över 9 miljoner.

• Kontraktsabonnemang vinner mark på bekostnad av kontantkorten – av de 11,2 miljonerna är 6,8 miljoner kontrakt och 4,4 miljoner kontantkort. Fram till 2006 var kontantkorten den populäraste abonnemangsformen.

• Trots att det finns dubbelt så många mobilabonnemang som fasta abonnemang så står mobiltelefonin alltjämt för mindre än hälften av antalet trafikminuter – 46 procent. Den totala trafikmängden har faktiskt minskat sedan 2001, då det svenska telenätet debiterade för över 60 miljoner trafikminuter. I år ser siffran ut att sluta strax över 42 miljoner trafikminuter.

• Det genomsnittliga telefonsamtalet i det fasta nätet är 4 minuter långt. För mobilsamtal är snittlängden 2,5 minuter.

Den siffersugne kan också få sig till livs att 6,8 miljoner SMS skickades under första halvåret i år, men bara 67 000 MMS.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)