JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Obducat präglar EU-projekt
Nanoteknikföretaget Obducat i Malmö har gått med i EU-projektet Smash, inom sjunde ramprogrammet. Projektets mål är att skapa nya material och processtekniker för tillverkning av billiga och energisnåla vita lysdioder för allmänbelysning.
För att lysdioder ska slå igenom brett inom belysningsområdet måste de kunna tillverkas med mycket hög energieffektivitet till ett lågt pris. Inom Smash arbetar man därför med att skapa effektiva tillverkningsmetoder som utnyttjar nanostrukturerade halvledande material. Förhoppningen är att metoderna ska tillåta att man jobbar med stora substratytor och billiga material, som exempelvis kisel.

– Huvudfokus för oss i Smash-projektet kommer att ligga på produktion av stampers och replikering av nanostrukturer baserade på IPS-STU, vår egenutvecklade nanoimprintlitografiteknik för massproduktion, säger Patrik Lundström, vd på Obducat.

Tyska Osram Opto Semiconductors koordinerar projektet, som inkluderar 14 europeiska företag, stora som små, och löper över tre år.

Projektet har en budget på totalt 11,5 miljoner euro.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)