JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
onsdag 23 september 2020 VECKA 39
Den tyska halvledarjätten Infineon visade överraskande upp ett positivt kvartalsresultat, det första på 2,5 år. Men varken analytiker eller företagets vd vågar blåsa faran över.
Infineons fjärde kvartal, som avslutades 30 september, resulterade i en nettovinst på 14 miljoner euro och en omsättning på 855 miljoner euro. Omsättningen var 18 procent lägre än motsvarande kvartal i fjol, som slutade med en förlust på 884 miljoner euro. Företaget satte därmed punkt för en tio kvartal lång förlusttrend.

Enligt Peter Bauer har företaget aldrig gjort så bra ifrån sig som under det senaste året, som ju som bekant präglats av konjunktursvängningar. Det avspeglar sig även i aktiekursen, som tiofaldigats sedan i mars. Under året har också Infineon gjort sig av med 3500 anställda, och tidvis infört fyradagarsvecka.

Återhämtningen beror framför allt på ökad optimism inom bilindustrin samt stora leveranser till Apple. Apple är företagets enskilt största kund – analytiker som tidningen EE Times hänvisar till säger att Apple köpte halvledare av Infineon för uppemot 150 miljoner euro under kvartalet.

Dessa styrkor kan paradoxalt också vara företagets svagheter. Beroendet av Apple är vanskligt – med ojämna mellanrum förekommer rykten om att Apple skulle föredra andra leverantörer, något som dock Infineon ständigt förnekar.

Att bygga en stor del av sin framtid på bilindustrin är inte heller något som analytiker gillar. Krisen i bilindustrin är på intet sätt över, och visibiliteten är låg, hävdar flera kommentatorer. Dessutom lider Infineon av att euron är så stark i förhållande till dollarn.

Peter Bauer håller med om att det är för tidigt att blåsa faran över, och liknade läget vid en bergsklättring. ”Vi befinner oss vid basstationen, och kan se toppen, men det är mycket jobb kvar för att nå dit”, sa han vid presskonferensen.

På helåret 2009 blev omsättningen 3,0 miljarder euro, och nettoförlusten 671 miljoner euro. Då ingår avskrivningar i den konkursdrabbade minnestillverkaren Qimonda på 568 miljoner euro. För 2010 spår Peter Bauer att det första kvartalet blir i linje med det senaste, men att helåret resulterar i en försäljningsökning kring 10 procent. Den prognosen bygger bland annat på att euron inte stärks mer mot dollarn, att fabriksutnyttjandet ligger på en fortsatt hög nivå och att man lyckas vidmakthålla den hårda kostnadskontrollen, skriver bolaget i sin kvartalsrapport.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)