JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Vild strejk hos Atmel
Sedan en vecka tillbaka pågår en vild strejk vid halvledarbolaget Atmels fabrik i franska Rousset. Fabriken håller på att säljas, och strejken är en protest mot att personalen inte fått några garantier för att en avvecklingsplan undertecknad i mars kommer att gälla.
Om Atmel stänger sin fabrik före 2013 ska en särskild arbetsförmedling upprättas och varje anställd ska få 34 000 euro i kompensation. Så står det i ett avtal från i mars, enligt franska nyhetsmedier som citeras av tidningen EE Times. Men personalen vid fabriken upplever att avtalet är i farozonen.

Enligt EE Times måste fabriken producera 6000 kiselskivor i veckan för att vara lönsam. Takten nu ligger på 3200 skivor i veckan, och personalen tvivlar på att en eventuell köpare vill öka produktionen.

– Vi har fått information om tre potentiella köpare, men vi är rädda för att de inte har tillräckligt med resurser för att garantera fabrikens uthållighet. Vi vill att Atmel ska välja en pålitlig köpare som antingen kan garantera att jobben blir kvar eller som i annat fall respekterar avtalet från i mars, säger Yves Gerrini, ordförande i fackföreningen CFDT, till den franska affärstidningen L'Usine Nouvelle.

Fabriken i Rousset har en längre tid varit ett problem för Atmel. I kvartalsrapporten konstaterade finanschefen Stephen Cumming att dess produktion var lägre än förväntat, vilket påverkat det ekonomiska resultatet. Och i somras urartade en vild endagsstrejk vid fabriken efter ett beslut om att minska personalen med 200 personer.

Strejker och oroligheter har även förekommit vid annan fransk elektroniktillverkning. Vid ST-Ericsson i Caen förekom en strejk i somras efter beslut om att verksamheten där skulle läggas ned. I augusti fick kontaktdonstillverkaren Molex stänga sin anläggning i Villemur-sur-Tarn efter att bråk utbrutit efter en demonstration och två vakter och en anställd skadats. Demonstrationer har även förekommit vid Texas Instruments som protest mot nedskärningar och låga löner. Och Sonys Frankrikechef hölls instängd under ett dygn i våras efter besked om att en fabrik skulle stängas. 
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)