JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
lördag 27 november 2021 VECKA 47
Uppsalaföretaget ÅAC Microtec ska i samarbete med Volvo Aero och Uppsala Universitet utveckla trådlösa sensorer för flygplansmotorer. Förhoppningsvis ska projektet leda till mindre, billigare och säkrare motorer än dagens.
De tre parterna – ÅAC Microtec, Volvo Aero och Uppsala Universitet – ska tillsammans utveckla ett trådlöst sensorsystem för gasturbiner i flygplansmotorer. Systemet ska känna av och övervaka parametrar som temperatur, stress, vibrationer och tryck, men också om motorn är på väg att stanna

Idag används klumpiga system med kablar för att övervaka motorerna i flygplan. Det nya systemet ska istället baseras på ÅAC Microtecs avancerade tredimensionella byggsätt (se länk) i kombination med Uppsala Universitets kunnande inom sensorer och trådlösa nät.

– Projektet ger oss möjlighet att testa den nya tekniken som är utvecklad av ÅAC Microtec och Uppsala Universitet i en verklig miljö. I framtiden hoppas vi att små trådlösa sensorer kommer att sänka kostnaden och spara tid i vår produktutveckling och att övervakningen minskar underhållskostnaden och ökar flygsäkerheten, säger Patrik Johansson, marknadsansvarig på Volvo Aero i ett pressmeddelande.

Vinnova finansierar projektet.
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus