JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svenskt minidatorsystem testas i rymden

Uppsalaföretaget ÅAC Microtec har byggt ett extremt litet tredimensionellt system på totalt 120 gram som kan styra en hel satellit. I morgon bär det iväg ut i rymden på en testfärd med en indisk bärraket.
Det är andra gången i år som teknik från ÅAC Microtec, fd Ångström Aerospace, skjuts upp i rymden. Senast var det ett delsystem som testades med den japanska satelliten Sprite–Sat (se länk). Nu är det ett komplett system med datorer, styrsystem och minnen som ska testas med forskningssatelliten Ocean-Sat 2.

– Denna gång har vi tagit ytterligare ett steg mot miniatyrisering genom att enbart använda rena kiselmoduler. Kislet med mikrostrukturer fungerar som bärare för halvledare. Flera bärare kan stackas ovanpå varandra för att skapa en tredimensionell struktur, säger Robert Thorslund, projektledare på ÅAC Microtec.

Han menar att systemet som ska skickas upp i morgon är kapabelt att styra en hel satellit och även lagra allt data som samlas in. Fast än så länge handlar det om en testplattform som ska testa sig själv under rymdfärden.

– Detta är första gången ett så litet 3D-system testas i rymden, säger Robert Thorslund.

Hela systemet, inklusive kablar, väger 120 gram och består av fyra datormoduler, två kraftelektronikmoduler och en minnesmodul á 10 Gbit. Varje dator- och kraftmodul väger enbart 4 gram, minnesmodulen väger något mer.

ÅAC har utvecklat systemet tillsammans med Ruag Space (fd Saab Space). Det är framförallt massminnet som är baserat på Ruag Space konstruktion till ESA-satelliterna Herschel och Planck. Syftet med samarbetet har varit att visa att Uppsalaföretagets byggteknik kan användas till existerande elektronikkonstruktioner.

Systemet har levererats till tyska OHB Systems, vars system ska kommunicera till jorden under den planerade rymdfärden.

– Vi har levererat ett komplett system som de kopplar in i sitt system. Vårt system är baserat på ”plug and play”-standard, vilket gör det enkelt kan kopplas in i deras system, säger Robert Thorslund.

Uppskjutningen med Ocean-Sat 2 är beräknad till klockan 7.23 svensk tid den 23 september. Det svenska datorsystemet är beräknat att slås på cirka en och en halv timme efter start.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)