JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nokia Siemens in i energibranschen
Telekomjätten Nokia Siemens Networks ska ge sig in i en ny sektor – energibranschen. Företaget vill tillämpa sitt kunnande inom kommunikation för att ta fram intelligenta elnät, smarta elmätare och inte minst drifttjänster.
– Ser man vad som behövs för att hantera elnät, eller för att fullt ut utnyttja oförutsägbara energikällor som sol och vind, liksom för att hantera betalningar, så finns uppenbara synergier med vår kärnverksamhet inom telekom, säger Juhani Hintikka som är mjukvaruchef på Nokia Siemens Networks i ett pressmeddelande.

Företaget menar att hållbar energigenerering och liberalisering av energimarknaderna öppnar upp nya möjligheterna i den sektorn. När dagens hundraåriga elnät under nästa decennium ska byggas om, tillföras intelligens och förses med smarta mätare väntas marknaden växa rejält, skriver företaget.

Möjligheterna ska tas vara på genom att Nokia Siemens tillsammans med partner tar fram nya produkter ämnade för energimarknaden, baserade på sitt kunnande inom telekom. Någon målsättning i pengar eller storlek på verksamheten anges inte i pressmeddelandet, bara att verksamheten kommer från 1 januari att ingå i den nybildade divisionen Business Solutions.

En partner är redan klar, företaget Servusnet. Med det företaget har Nokia Siemens redan utvecklat en programvara för optimering av vindkraftparker. Nokia Siemens har också tagit fram en programvara för energimätare, kallad charge@once, som är baserad på teknik som redan används av 500 miljoner teleabonnenter.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)