JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericssonchef tar över Obducat

Ericssonchef tar över Obducat

Lars Tilly, forskningschef på Ericsson i Lund, blir ny vd för innovationsbolaget Obducat. Nuvarande vd Patrik Lundström avgår på egen begäran.
Lars Tilly, 48, är en veteran inom Ericsson med bakgrund såväl på Ericsson Microelectronics i Kista som inom hårdvaruutvecklingen i Lund, där han de senaste sex åren varit forskningschef. Lars Tilly var också drivande bakom tillkomsten av Mobile Heights, det tekniska kluster kring trådlös kommunikation och mobila tjänster som Ericsson, Sony Ericsson och Lunds tekniska högskola drog igång 2008. Han är teknologie doktor i halvledarfysik, har en civilingenjörsexamen från Lund och har även bedrivit forskning hos IBM i New York. Från den 1 februari nästa år blir han alltså vd för Obducat.

– Med Lars Tilly får Obducat tillgång till gedigen kunskap och industribakgrund från den för bolaget så viktiga halvledarsektorn. Lars har varit en nyckelperson bakom Ericssons tekniska utvecklingsabete och strategiska samarbeten inom mobiltelefonin. Vi är mycket stolta och glada över att han vill leda Obducat in i den redan påbörjade industrialiseringen av nanoimprintlitografi, säger styrelseordförande Henri Bergstrand i ett pressmeddelande.

Nuvarande vd Patrik Lundström har meddelat styrelsen sin önskan att avgå efter tio år i företaget varav de sju senaste som vd. Han kommer dock att kvarstå som intressent, eftersom han tillsammans med Bergstrand är en av de större ägarna i European Nano Invest, som äger 4 procent av kapitalet och 15 procent av rösterna i Obducat.

Obducats nanoimprintlitografi är tänkt att användas för produktion av mikro- och nanostrukturer. Företaget hyser stora förhoppningar kring lysdiodstekniken, där man utvecklat en teknik för nanobaserad belysning som enligt företaget är unik.

Företaget omsatte 44 miljoner kronor under årets första nio månader, och gjorde då en förlust på 35 miljoner kronor. En nyemission under tredje kvartalet inbringade 74 miljoner kronor. Bolaget är noterat på NGM-listan, och dess aktieägare hör till de mest aktiva på Internets aktiediskussionsforum.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)