JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Nokia stämmer 11 tillverkare av LCD-skärmar till mobiltelefoner, då företaget menar att dessa samarbetat för att hålla priserna uppe.
Samsung, Sharp, LG Display och AU Optronics hör till några av de elva bolagen som Nokia nu drar inför domstol i USA. Den finländska mobiljätten anklagar de elva för att i kartell ha höjt priserna på LCD-skärmar till nivåer ovanför de som skulle råda på en konkurrensutsatt marknad. Priskartellerna ska ha varit i bruk från 1996 till 2006.

Nokias talesman Mark Durrant säger till tidningen Wall Street Journal att anklagelserna är tydliga och att det inte finns någon tvekan om att priskartellen ägt rum. Hur mycket pengar som Nokia förlorat på kartellbildningen vill han dock inte säga, däremot öppnar han för en ekonomisk uppgörelse i godo, utanför domstolarna.

Liknande anklagelser om ojuste prisbildning på LCD-skärmar har tidigare kommit från AT&T som stämt såväl Samsung som AU Optronics och flera av de nu inblandade företagen för samma sak för ett år sedan. Den stämningen slutade med att Sharp, Chungwa och LG Display förklarade sig skyldig i november i fjol, och fick betala 585 miljoner dollar i böter.

Alla de stämda bolagen avstår från kommentarer.

För drygt en månad sedan stämde Nokia även Apple, då för patentintrång.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)