JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nu kommer Europa
I oktober ökade halvledarförsäljningen med 5 procent jämfört med september och försäljningen är därmed nästan ikapp fjolåret. Ökningen var starkast i Europa.
Den globala halvledarförsäljningen på 21,7 miljarder dollar i oktober innebar en ökning med 5,1 jämfört med månaden innan, och en minskning med 3,5 procent jämfört med samma månad ifjol. Det visar statistik från WSTS, World Semiconductor Trade Statistics.

Ökningen var starkare än analytikerna trott, och indikerar att systemtillverkarnas lager varit ännu tunnare än anat när produktionen dragit igång inför julhelgerna. Hoppet finns därför om att även november ska bli en starkare månad än förväntat, och trenden pekar på att försäljningen i år kommer ikapp fjolåret senast i december.

Ökningen var starkast i Europa, 7,5 procent, jämfört med 5,9 procent i Nordamerika, 4,9 procent i Asien och 3,3 procent i Japan. Europa kan därmed vara på väg att ta igen en del förlorad mark, vilket indikeras än tydligare av att Europa vuxit mest när perioden maj-juli jämförs med augusti-oktober. Då ökade Europa med 21 procent, tätt följt av Asien med 20 procent, Nordamerika med 19 och Japan med 16 procent.

Europas uppgång ligger lite efter de övriga regionerna. Jämfört med oktober i fjol har Europa alltjämt tappat mest, nära 18 procent. Japan har tappat 12 procent och Asien 1 procent medan Nordamerika har ökat 14 procent.

Totalmarknaden är dock ojämförligt störst i Asien. I oktober såldes där halvledare för 11,5 miljarder dollar, jämfört med drygt 3,7 miljarder i Japan, knappt 3,7 miljarder i Nordamerika och 2,8 miljarder dollar i Europa.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)