JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Stöd till batterier och bränsleceller
När forskningsrådet Formas delar ut 300 miljoner till sjutton forskarmiljöer i landet kammar Chalmers hem en del av kakan. Högskolan får 16,5 miljoner kronor för studier av energirelaterade material för exempelvis batterier och bränsleceller.
I Formas årliga utlysning till strategiska forskningsområden gick 16,5 miljoner till de tre forskarna Per Jacobson, Patrik Johansson och Aleksandar Matic på Chalmers tekniska högskola. De tre ska studera fundamentala egenskaper hos energirelaterade material för batterier, bränsleceller, vätelagring och koldioxidinfångning.

– Det är mycket glädjande för vårt målmedvetna arbete med nya energirelaterade material och ytterligare ett kvitto på Chalmers starka ställning inom energiforskning och hållbar utveckling, säger Per Jacobsson i ett pressmeddelande.

Andra exempel på forskningsområden som får del av stödet är genmodifiering av växter för att utvinna olja som ersättning till fossil olja, utveckling av modeller som bättre förutspår klimatpåverkan på vattenflöden, översvämningar och transporter av gifter och näringsämnen via vattnet samt smarta sätt att förutsäga åtgärder som minskar näringsbelastningen och algblomningen i Östersjön utan att förändra havets ekosystem.

Formas stöd betalas ut under fyra år, med början i år.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)