JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Replisaurus vann över Obducat i patenttvist
Nanoimprintföretaget Obducat i Lund har försökt få ett av uppstartsföretaget Replisaurus patent på nanoimprintteknik upphävt. Patentverket avvisade besväret redan sommaren 2006 även om Replisaurus fick modifiera lydelsen något. Nyligen föll domen i nästa instans, Patentbesvärsrätten, som avvisade Obducats yrkande.
– Det är ett gammalt ärende där vi hade synpunkter på en del av uppfinningen som låg nära det vi sysslar med. Vi har fått bort det vi såg som irriterande, så vi kommer inte att överklaga domen, säger Patrik Lundström som är vd på Obducat.

Tvisten har pågått sedan år 2005 då Obducat begärde att Patentverket skulle upphäva ett av Replisaurus patent. Bland annat ansåg Obducat att patentet saknade nyhetsvärde och uppfinningshöjd.

Obducat fick dock avslag sommaren 2006 hos Patentverket även om Replisaurus fick ändra några av kraven i patentet. Obducat överklagade till Patentöverdomstolen som nu slagit fast Patentverkets dom.

Företagen är inte konkurrenter även om båda kan sägas syssla med nanoimprintteknik.

– Vi gör strukturer i metall och de i polymerer, dessutom jobbar vi på helt olika marknader, säger Patrik Möller som är medgrundare och teknikchef på Replisaurus.

Han framhåller att processen gett företaget möjlighet att pröva styrkan i patentet och möjlighet att justera det.

– Våra argument har hållit och processen har lett till förfiningar som vi skulle gjort ändå.

Enligt källor som Elektroniktidningen pratat med är det inte ovanligt att patentbyråer erbjuder sina kunder att gratis eller till en ringa kostnad att driva den här typen av mål för att träna yngre medarbetare.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)