JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. GSM-koden på väg knäckas

Samtal i GSM-systemet kan snart avlyssnas lika enkelt som i det gamla NMT-systemet. Åtminstone om forskaren Karsten Nohl lyckas i sitt uppsåt att knäcka talkodningsalgoritmen och publicera kodnycklarna på Internet.
GSM-algoritmen A5/1, som används för att koda alla samtal i GSM-systemet, är på väg att knäckas. Bakom den ansträngningen står Karsten Nohl, forskare på säkerhetsföretaget H4rdw4re i Kalifornien och medlem i tyska Chaos Computer Club.

Enligt nyhetsbrevet physorg.com, som hänvisar till IEEE Spectrum, har Nohl ambitionen att publicera nycklarna till koden som öppen källkod på Internet före nyår. Det skulle i så fall ge vem som helst med rätt utrustning möjlighet att avlyssna GSM-samtal och läsa SMS-meddelanden.

Målet, enligt Nohl, är att visa hur sårbart GSM-systemet är. Han vill uppmana operatörerna att uppgradera sina GSM-system till 3G som använder en mer sofistikerad krypteringsalgoritm, kallad A5/3.

Varje GSM-telefon har en egen hemlig A5/1-nyckel som känns igen av nätverket. Vid varje uppkoppling används den nyckeln för att skapa en samtalsnyckel som används för att kryptera telefonsamtalet. Det är just samtalsnyckeln – session key – som Nohl tänker knäcka. Han har skapat ett open source-program som med hjälp av 80 datorer i ett nät ska ge tillräckligt med kraft för att knäcka koden. Eftersom filerna distribueras över nätet blir det i praktiken omöjligt att ta bort kodknäckarverktygen från Internet, skriver physorg.com.

Det finns kommersiella verktyg som kan avkoda GSM-kommunikation, men de kostar mellan 100 000 och 250 000 dollar. När Nohls projekt är klart och boken med koder är publicerad på Internet sänks tröskeln avsevärt för avlyssning.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)