JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Uppsalaföretaget ÅAC Microtec –  som bygger minaityariserade datorsystem för  satellitstyrning – leder ett konsortium som fått i uppdrag av den europeiska rymdorganisationen ESA att utveckla ett standardiserat gränssnitt för modulära mikrosystem. Gränssnittet är en viktig ingrediens för att i framtiden kunna bygga europeiska nanosatelliter.
– En framtida nanosatellit kommer att väga så lite som tio kilo och ändå ha samma funktion och kvalitet som dagens betydligt större satelliter. De fysiska och digitala gränssnitten mellan satellitens olika byggblock måste därför vara mycket små och extremt lätta. ÅAC Microtec med partner är mest lämpade att utveckla ett SMMI-gränssnitt som är optimal för denna tillämpning, säger Johan Köhler, tekniskt ansvarig för projektet på ESA i ett pressmeddelande.

SMMI står för Standard Modular Microsystems Interface.

Grunden i det europeiska projektet är ÅAC:s avancerade tredimensionella byggsättsteknik, som ger extremt tajta och effektiva system (se länk). Idag har det svenska företaget ett samarbete med det amerikanska flygvapnets forskningslaboratorium, som syftar till att skapa plug-and-play-lösningar baserade på amerikansk standard.

I framtiden kan det europeiska projektets resultat komma att kommersialiseras av det svenska företaget i samarbete med parterna i konsortiet, avslöjar ÅAC Microtec i ett pressmeddelande. Konsortiet, som leds av ÅAC, inkluderar även Selex Galileo, ISIS, Aeroflex Gaisler och Surrey Satellite (SSTL).
MER LÄSNING: