JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Microsoft ger inte upp kampen om mobiloperativsystem, tvärtom. Igår lanserade mjukvarujätten Windows Phone 7, avsedd för smartmobiler. Med ingredienser hämtade från såväl spelplattformen Xbox som musikspelaren Zune.
På en extremt välbesökt presskonferens vid Mobile World Congress i Barcelona avtäckte Microsofts vd Steve Ballmer igår skapelsen som ska ta upp kampen med Symbian, Android och inte minst Apple. Samtidigt bad han närapå om ursäkt för Microsofts tidigare ansträngningar på området.

– Vi har helt klart varit tvungna att ta ett steg tillbaka och tänka om vår strategi och vår design, sa han.

En lång rad mobiltillverkare har redan lovat lansera modeller med operativsystemet, däribland Sony Ericsson, Samsung, LG, HTC och Garmin Asus. Operatörsstödet är också starkt, med namn som AT&T, Orange, T-Mobile, Telefonica, Vodafone, Telstra och Verizon på listan. Den som suktar efter nykomlingen får dock ge sig till tåls – de första mobilerna med Windows Mobile 7 kommer sannolikt inte ut i affärerna förrän till julhandeln.

Sociala nätverk och multimedia är styrkor som Microsoft gärna lyfter fram, jämte spel. En grundtanke är att ofta använda funktioner automatiskt ska hamna överst i menysystemet, i så kallade ”live tiles”, för att på så sätt bli lätt tillgängliga. Funktioner har hämtats in från spelkonsolen Xbox och musikspelaren Zune. Arkitekturen uppges vara ”helt ny”.

Givetvis finns även tillgång till Officeprogram i mobil version och epost via Outlook.
MER LÄSNING: