JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
tisdag 7 december 2021 VECKA 49
Teliasonera ska uppgradera hela sitt fasta bredbandsnät från ADSL till VDSL2 i Sverige, Danmark och Norge. Ericsson står för leveranserna.
Det är inte bara mobilnäten som uppgraderas, även de fasta näten behöver mer kapacitet för att klara efterfrågan på bredbandskrävande tjänster som HD-tv, strömmande video och inte minst dataspel. Teliasonera ska nu uppgradera sitt fasta nät i Norden, med början i Sverige, från dagens ADSL till VDSL2. Ericsson ska leverera utrustningen – ett accessnät för en miljon VDSL2-linjer.

– Genom att förbättra vårt fasta bredbandsnät kan vi möta det starkt ökande behovet av bandbredd, säger Ove Alm på Teliasonera Networks.

Med VDSL2 maximerar Teliasonera nyttan av sitt kopparnät. VDSL2 är den mest avancerade standarden för digital trafik i kopparledningar, med teoretisk datatakt upp till 250 Mbit/s. Takten avtar dock med distansen – efter 500 meter är den omkring 100 Mbit/s och vid 1 km cirka 50 Mbit/s. I praktiken kan symmetrisk trafik kring 100 Mbit/s uppnås som bäst.

Teliasonera har, liksom den Telenorägda konkurrenten Bredbandsbolaget, tidigare byggt ut VDSL2 i delar av bredbandsnätet. Nu ska hela nätet få denna kapacitet. Utbyggnaden kommer att ta 12 månader och ska börja i Sverige.
MER LÄSNING: