JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
måndag 6 december 2021 VECKA 49
Om inte produktionskapaciteten ökas raskt kommer marknaden att lida stor brist på lysdioder inom några månader, och underskottet kan vara akut i slutet på året. Det spår analyshuset Isuppli.

Isupplis analytiker menar att indikationerna på en snar bristsituation på lysdioder är mycket starka. Ifjol såldes 63 miljarder stycken, upp från 57 miljarder året innan. Industrins totala kapacitet ligger på 75 miljarder, om varje tillverkare utnyttjar 100 procent av sin produktion.

– Det är helt klart att efterfrågan överstiger tillgången, säger Jagdish Rebello, analytiker på Isuppli, i ett pressmeddelande.

Marknaden väntas öka med minst 10 procent i år och de närmast följande två åren.

I år är det framför allt bakgrundsbelysning för stora LCD-tv-skärmar som gör att efterfrågan drar iväg. Dessa kan innehålla uppemot 100 LED:ar, vilket är omkring dubbelt så många som i en bärbar pc. Och för tv-skärmar är dessutom kvalitetskraven högre vad gäller likartat ljus.

Även mini-pc, mobiltelefoner, navigatorer, digitala fotoramar, digitalkameror och andra tillämpningar väntas känna av bristen på lysdioder.

– Belysningssidan påverkas inte lika starkt i år. Den marknaden är ännu i sin linda, men väntas öka kraftigt de närmaste två åren.

Att öka produktionskapaciteten är dock inte helt enkelt. Isuppli konstaterar att många led i produktionskedjan jobbar på att åtgärda problemet, men att saker och ting tar tid. Analytikerna noterar att två stora tillverkare av produktionsutrustning, tyska Aixtron och amerikanska Veeco Instruments, planerar dubblera sin produktionskapacitet vid slutet av året, jämfört med slutet av 2009.

Situationen väntas gynna företag som producerar både tv-paneler och lysdioder, och som då har möjlighet att producera för egna behov i första hand. Samsung är ett sådant bolag, LG ett annat.
MER LÄSNING: