JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. EU sätter pristak på mobilsurf

Från den 1 juli måste mobiloperatörer i Europa sätta ett tak för hur mycket mobilt internetanvändande kan kosta per månad, inklusive uppkopplingar över gränserna.
En tysk resenär tittade på en tv-show på sin mobil i Frankrike, och fick sedan en mobilräkning på 46 000 euro. En brittisk student fick betala 9000 euro efter att ha använt mobilen under sina studier utomlands. Skräckhistorierna är många om människor som använt sin mobiltelefon utanför sina hemländer och i mer eller mindre god tro använt internettjänster precis som hemma, bara för att mötas av enorma mobilräkningar.

Detta ska det nu bli stopp för, säger EU-kommissionären Neelie Kroes, ansvarig för digitala frågor. Från den 1 juli kommer alla mobiloperatörer inom EU att tvingas ange ett maxtak för hur stor en månadsräkning kan bli. Var nivån läggs är upp till varje operatör. Men för den operatör som inte anger nivån före 1 juli blir pristaket 50 euro.

Samtidigt införs ett tak för roamingpriser mellan länder. Ingen operatör får ta ut mer än 1 euro per Mbyte av någon annan operatör för nedladdning.

EU-kommissionen har tidigare satt tryck på mobiloperatörerna vad gäller internationella samtalstaxor, och hävdar att man därmed fått ner månadskostnaderna med 35 procent till en snittnivå på 20 euro per månad. Men hittills har dock inte internettjänster och mobilsurfning påverkats.

Regulatoriska myndigheter i varje EU-land - i Sverige Post & Telestyrelsen - har fått i uppgift att se till så reglerna efterlevs. EU ska utvärdera bestämmelserna i juni 2011.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)