JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kinesisk jätteorder till Ericsson
Ericsson har skrivit ramavtal med de två stora kinesiska operatörerna China Mobile och China Unicom, två order värda totalt 13 miljarder kronor.
China Mobile och China Unicom har beställt utrustning för infrastruktur och tillhörande tjänster av Ericsson för totalt 1,8 miljarder dollar, motsvarande 13 miljarder kronor, utrustning som ska levereras under året.

Till China Mobile ska Ericsson leverera radioaccessnät, inklusive radiobasstationen RBS6000 och mobil switchteknik. Leveranserna ska öka kapaciteten i nätet och stödja övergången till ett helt IP-baserat nät. Denna order är värd 1 miljard dollar.

Till China Unicom ska Ericsson leverera ett 3G-nät med HSPA Evolution, och dessutom en hel del utrustning för operatörens fasta bredbandsnät - IP-routrar, GPON och 40 Gbit/s WDM samt IMS-system. Kontraktet är värt 800 miljoner dollar.

Bakom ordern ligger en ökande efterfrågan på mobiltjänster i Kina. I fjol tecknades 106 miljoner nya abonnemang i landet, till totalt 747 miljoner. Och enligt Ericsson finns inga tecken på att ökningstakten skulle avta - 747 miljoner är "bara" 57 procent av landets totalt 1,3 miljarder invånare.

Mobilnäten i Kina har byggts ut till att täcka 99 procent av befolkningen. Men näten har inte kapacitet nog att svara mot efterfrågan, i synnerhet för icke-röstbaserad trafik som mobildata och SMS. Enligt Ericsson behöver operatörerna därför bygga ut näten för att bibehålla kvalitet och prestanda, i synnerhet i de större städerna.

– Ramavtalet manifesterar vår fortsatt starka samarbete med våra kinesiska kunder. Vi är övertygade om att vi kommer att göra ett ännu bättre jobb på att leverera den senaste tekniken och ge bästa möjliga service i tid för att stödja de kinesiska operatörerna då de ska uppfylla kraven från marknadstillväxten, säger Mats H. Olsson, chef för Ericsson i Kina.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)