JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson: Inga nya storköp
Efter storaffärerna i fjol — framför allt köpet av Nortels LTE- och CDMA-divisioner — säger nu Ericsson att man ser fram emot en period av organisk tillväxt, parad med smärre förvärv främst inom multimedia. Det framgår i en intervju med vd Hans Vestberg i tidningen Wall Street Journal.
Hans Vestberg tror förvisso att konsolideringen i telekombranschen kommer att fortsätta. Men att Ericsson skulle ge sig in i en budgivning om exempelvis Motorolas nätverksverksamhet som snart ska separeras från det bolaget bedömer Wall Street Journal som osannolikt efter intervjun med Vestberg. Någon affär liknande åttamiljardersköpet av Nortels LTE- och CDMA-delar i fjol finns inte på dagordningen.

Dock kan köp av mindre bolag mycket väl bli aktuella. Multimediedivisionen behöver förstärkas, och här fortsätter Ericsson att leta uppköpskandidater, säger Vestberg till Wall Street Journal.

Tidningen beskriver Ericssons strategi som att förstärka produktportföljen snarare än att köpa bolag för att komma in på nya områden. En viktig del i strategin är visionen om 50 miljarder trådlöst uppkopplade enheter — mobiltelefoner, e-böcker, datorer, videokameror och M2M-utrustningar, inom en inte alltför avlägsen framtid.

Analytiker har pekat ut att Kinas investeringstakt väntas minska på telekomområdet (länk), men igår skrev Hans Vestberg under två stora kontrakt för leveranser till Kina, värda 13 miljarder kronor (länk). Han vill inte kommentera investeringsnivån i Kina för Wall Street Journal, men konstaterar att han inte märkt några aversioner mot utländska teknikföretag efter Googles beslut att stänga sin censurerade kinesiska söktjänst.

Att kinesiska konkurrenter som Huawei och ZTE närmat sig Ericssons marknadsandelar och ökat prispressen säger Hans Vestberg att han inte heller är orolig över.

– Det är något vi måste leva med, är hans lakoniska kommentar.

Artikeln i Wall Street Journal finns här (länk, kräver abonnemang)
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)