JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Peter Hellström på Linear: Priset är inte den enda kostnaden

Komponentbrist och utgående komponenter kan skapa stora problem för dem som tillverkar slutprodukter. Både intäktsflödet och ryktet står på spel. Därför måste konstruktörerna bli betydligt försiktigare när de väljer komponenter för sin konstruktion. Det skriver Peter Hellström, Nordenchef på Linear Technology.
I dagens ekonomi är det skapandet och försäljningen av idéer och lösningar som ger avkastning i form av ekonomiskt värde. Historiskt sett har det ekonomiska värdet ofta kommit från försäljning i stora volymer med små marginaler. Det står helt klart att företag måste inrikta sig på innovation och kundstöd för att lyckas på dagens marknad. Idag har de flesta företagen fräschat upp sin forskning och utveckling med sikte på att marknadsföra nya produkter för en snävare och mer fokuserad kundbas.

Med den globala ekonomin på väg att stabiliseras beställer kunderna nu produkter i allt snabbare takt. Linear Technology har fördel av att tillverka nästan allt som företaget säljer snarare än att vara beroende av underleverantörer, vilket många andra halvledarföretag är. Detta är viktigt för företagets förmåga att säkra korta ledtider för samtliga produkter. Därmed kan konstruktörer konstruera in våra produkter och känna sig säkra på att de alltid finns tillgängliga för leverans inom mindre än fyra veckor.

För dem av oss inom industrin som har varit med under flera konjunkturcykler är det uppenbart att ett lågprisavtal som lät lockande för några månader sedan inte längre är ett så bra erbjudande om leverantören anger ledtider på mellan 20 och drygt 30 veckor.

Om man inte kan tillverka slutprodukter på grund av komponentbrist kan man få problem med intäktsflödet och förlora ett tidigare gott rykte hos sina slutkunder. Då vi dessutom ser en klart ökande trend av utgående komponenter blir inköpschefens huvudvärk ett faktum.

Konstruktörer måste bli betydligt försiktigare när de väljer komponenter för sin konstruktion. Förmågan att leverera innovativa produkter med korta ledtider och klassens bästa kvalitet – som inte riskeras av ett plötsligt ”last time buy” – bör tas med i beräkningen vid val av leverantör. Ta inte för givet att alla leverantörer är likadana.

Priset är inte den enda kostnaden …ett faktum som kunderna nu börjar inse när marknaden visar tecken på återhämtning.

Läs även:  Lita inte på orderbekräftelsen
MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)