JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Rysk miljardsatsning på innovation
Ryssland planerar för ett innovationscenter med Silicon Valley som förebild i Skokolo strax väster om Moskva. Staten satsar motsvarande 2,5 miljarder kronor och har tillsatt nobelpristagaren Zhores Alferov som vetenskapligt ansvarig. Telekom och informationsteknik ska stå i fokus.
Startskottet gick i veckan då den av president Medvedevs handplockade projektledaren Vladislav Surkov ledde ett möte med 200 forskare, skriver nyhetsbrevet Technology Review.

På kort sikt finns två mål. För det första gäller det att bygga upp ett statligt stött labb och en företagsinkubator där såväl ryska som internationella innovationer ska få chansen att växa upp och blomma ut. För det andra gäller det att skapa en forskningsmiljö där teknologie doktorer kan anställas och få tillgång till såväl labbet som till beräkningsmöjligheter i superdatorklass.

På lång sikt är målet att kommersialisera framtida teknik inom exempelvis telekom, informationsteknik och energi. Även biomedicin och kärnkraft nämns i sammanhanget. Och för landet är det viktigt att kunna behålla sina toppkrafter i stället för att se dem flytta utomlands, som under 1990-talet, konstaterar Technology Review.

President Medvedev är personligen engagerad i projektet. "Den nya teknik som vi skapar är inte leksaker för nördar, det är något helt annat. Det handlar om att få ner kostnader, öka intäkter, förbättra arbetsvillkor och miljö" sa han till tidningen Moscow Times i mars.

Huruvida satsningen kommer att bli lyckosam är dock långt ifrån klart. Enligt Technology Review finns definitivt tillräckligt många intelligenta personer och mycket högklassig forskning i landet. Men man ifrågasätter entreprenörsklimatet, och menar att varken skyddet för innovationer eller skattesystemet är tillräckligt anpassat för att Silicon Valley ska vara en rimlig förebild.

Noterbart är också att projektet inte har någon egen webbsajt, bara en intressegrupp på Facebook driven av Ivan Zassoursky, professor i mediateknik på Moskvas statliga universitet. Där diskuteras bland annat vad projektet ska heta och hur det hela ska se ut. Och enligt Zassoursky är vagheterna ett hälsotecken.

– Kreml försöker göra detta rätt. De försöker inte tala om för folk vad de ska göra. Det här är ett område där de inte anser sig vara experter själva, och de anstränger sig verkligen för att engagera forskarsamhället, säger han till Technology Review.

Oppositionspolitikern Vladimir Ryzhkov menar dock att centret inte kommer att leda till särskilt många innovationer, men däremot kommer det att vara mumma för Moskvas korrupta myndigheter.

– De giriga byråkraterna dreglar redan av förväntan över alla de hundratals byggnadslov som kommer att krävas för att bygga upp ett helt nytt Silicon Valley, skrev Ryzhkov i Moscow Times i mars.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)