JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Huawei öppnar i Lund
Den kinesiska telekomjätten Huawei öppnar ett utvecklingskontor i Lund. Ett tiotal personer ska rekryteras för att ta fram mobiltelefonkomponenter. Det skriver nyhetsbrevet Rapidus.
Huawei gör ingen hemlighet av att företagets mål är att suga åt sig ingenjörskompetens. Flera av regionens konsultbolag och stora telekomföretag har dragit ner på sin personal den senaste tiden, vilket gör att Huawei ser möjligheter.

– Det handlar om grundutveckling av mobiltelefoner, teknik som är närmare plattformar än applikationer, säger Urban Fagerstedt som är ansvarig för Huaweis utvecklingsprojekt i Sverige, till Rapidus.

Han har en gedigen bakgrund på Ericsson och torde vara mer eller mindre personligt bekant med flera av de individer som kan komma ifråga. Initialt rör det sig om ett tiotal personer som ska bemanna kontoret, till en början konsulter. Chef blir kinesen Chris Wu som är utsänd av Huawei centralt för uppdraget.

Huawei har tidigare gjort på liknande vis i Kista och i Göteborg. Och Urban Fagerstedt skräder inte orden när det gäller konkurrensen från andra arbetsgivare.

– I Kista har vi nu lyckats etablera oss som en trovärdig arbetsgivare. Men våra konkurrenter (läs Ericsson) är inte förtjusta över vår närvaro. De försöker att avskräcka sina anställda från att jobba hos oss genom att misskreditera oss som arbetsgivare. Många vill måla bilden av att kineserna kommer hit, lär sig, och tar hem tekniken till Kina och sedan kör över oss, säger han till Rapidus.

Han säger att Huawei därför betalar högre löner och ger bättre villkor än konkurrenterna. Huawei har totalt runt 250 anställda i Sverige.

Igår berättade Rapidus att även det amerikanska halvledarbolaget Qualcomm öppnar kontor i Lund, även det med ett tiotal anställda (länk).

Elektroniktidningen publicerade en längre intervju med Urban Fagerstedt för två år sedan (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)