JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. HP köper Palm för 8,7 miljarder
PC-tillverkaren HP köper smartmobiltillverkaren Palm och får med därmed en chans att ta sig in på denna snabbt växande marknad.
Palms försäljningssiffror har en längre tid varit en huvudvärk för företaget. I slutet av förra året var andelen Palmmobiler i det amerikanska smartmobilnätet cirka 4,2 procent och dess andel av smartmobilförsäljningen 1,5 procent, på plats nummer tio i topplistan. Det har spekulerats kring att ett uppköp skulle vara på gång.  

HP kallar Palms Linuxbaserade mobiloperativsystem WebOS ”unikt” och säger sig vilja använda det för att växa på den mobila marknaden genom att skapa en ”upplevelse som binder samman olika mobilenheter”.

HP pekar också ut Palms personal och intellektuella egendom som stora tillgångar.

Köpet gjordes upp i Kalifornien igår. Det ska vara fullbordat i slutet av juli. Palms vd Jon Rubinstein stannar på företaget.

Tina Teng på analysföretaget Isuppli påpekar att den stora vinstmotorn inom smartmobilvärlden idag inte ligger i själva hårdvaran, utan i de tjänster, program och abonnemang som erbjuds användarna.

– Den som kontrollerar det omsättningsflödet kan göra enorma vinster.

Tina Teng pekar ut stöd för multitasking som ett område där Palm har ett övertag mot Apple Iphone – den framångsrika smartmobil som alla tillverkare mäter sig mot idag.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)