JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. DRAM inte dött - ännu
Tillverkare av DRAM går med vinst för första gången på tre år, hävdar analysföretaget Isuppli. Fjolåret var ett riktigt extremår. Då svängde försäljningen från ett smärtsamt bottenläge till godkänt under slutkvartalet.
Ingen kan väl ha undgått att världens DRAM-tillverkare genomlidit några år av total frustration.

Under hösten 2008 kollapsade priset på DRAM och därefter var många tillverkare väldigt illa ute. Några strök med, som tyska Qimonda (som visserligen sålde sin andel i DRAM-företaget Inotera till Micron redan i oktober 2008), medan andra kunde hankade sig kvar med hjälp av statliga insatser. Bland annat valde den taiwanesiska regeringens att aktivt försök att rädda landets inhemska DRAM-industrin.

Men även om 2009 började som ett katastrofår för DRAM-tillverkarna, slutade året riktigt bra. Vändningen kom snabbt och det sista kvartalet blev det första vinstgivande sedan början av 2007. Då sålde företagen för 8,7 miljarder dollar, vilket faktiskt innebär att kvartalet blev ett av de fem bästa under det senaste decenniet, hävdar Isuppli.

Vändningen beror, enligt analysföretaget, främst på att priset återigen har stabiliserats. Minnespriset ökade med cirka 20 procent mellan kvartal tre och fyra i fjol och med hela 55 procent mellan det sista kvartalet 2008 och 2009.

I år spår Isuppli att prisnivån kommer att hålla sig förhållandevis still. I första hand är det den ökande efterfrågan på DDR3-minnen som kommer att hålla minnespriset i schack. Under årets första kvartal såldes det dessutom för första gången fler DDR3- än DDR2-minnen, hävdar analysföretaget.  

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)